Οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι κινδυνεύουν με ολική εξαφάνιση

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 Ετικέτες

Οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι κινδυνεύουν με ολική εξαφάνιση

Οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι ενδεχομένως να εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Οι διοργανωτές της παγκόσμιας πορείας για τους ελέφαντες και τους ρινόκερους, που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον πλανήτη, αναφέρουν πως περίπου 35.000 ελέφαντες και 1.000 ρινόκεροι σκοτώνονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης λαθροθηρίας. 

Η αυξημένη ζήτηση ελεφαντόδοντων και κεράτων ρινόκερων, κυρίως από την Κίνα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι πολύ πιθανό να αφανίσει τα δύο εμβληματικά είδη ζώων, υποστηρίζουν οι οικολόγοι. 

«Ένας τέτοιος αφανισμός θα ήταν εγκληματικός και καταστροφικός, αλλά αποτελεί πλέον μία τρομακτική πραγματικότητα, η οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανατραπεί», δήλωσε η Μαρία Μόσμαν, διοργανώτρια της πορείας που έλαβε χώρα στο Λονδίνο. 

Εξάλλου τον περασμένο Αύγουστο Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολοράντο Στέιτ υπολόγισαν πως ο αριθμός των νεκρών ελεφάντων κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερος από αυτόν των νέων γεννήσεων. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως έως και 100.000 ελέφαντες σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς μεταξύ 2010 και 2012, κυρίως στην κεντρική Αφρική. Μόνο το 2011 υπολογίζεται πως ένας στους δώδεκα αφρικανικούς ελέφαντες σκοτώθηκε από λαθροκυνηγούς. 

Δύο ολόκληροι χαυλιόδοντες μπορούν να πωληθούν για ένα ποσό που πολλές φορές φτάνει τα 10 χιλιάδες δολάρια, ενώ οι τιμές έχουν αυξητικές τάσεις, λόγω και της οικονομικής άνθισης στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Την ίδια στιγμή, το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κένυα, την Τανζανία και την Ουγκάντα, δηλαδή τις τρεις χώρες όπου υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό λαθροθηρίας, κυμαίνεται από τα 589 έως τα 1269 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

πηγη

0 σχόλια :