Τα καλύτερα παρατσούκλια της Μαφίας

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014 Ετικέτες

Τα καλύτερα παρατσούκλια της Μαφίας

Όταν μιλάμε για το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, τότε προφανώς κάθε πράγμα έχει τη δική του σημασία.  

Έτσι και το παρατσούκλι του πρωτοπαλίκαρου της Μαφίας, φανέρωνε άλλοτε είτε τον βαθμό επικινδυνότητας του εκτελεστή, είτε τη θέση του στην ιεραρχία, είτε κάτι το ιδιαίτερο που είχε τέλος πάντων πάνω του. 

Κι ενώ κάθε φονιάς και «νονός» του υποκόσμου είχε τουλάχιστον ένα ευφάνταστο ψευδώνυμο στη «δουλειά», δεν ήταν όλα εξίσου καλά ή έξυπνα, καθώς φονιάδες ήταν οι άνθρωποι, όχι λογοτέχνες! 

Στη λίστα μας λοιπόν θα φιγουράρουν τα καλύτερα ψευδώνυμα σε όρους δημιουργικότητας, σύμφωνα πάντα με το πόσο γνωστοί ήταν αυτοί που τα υιοθέτησαν. Όσο για την υποδοχή από πλευράς τους των παρατσουκλιών, καθώς δεν ήταν πάντα οι ίδιοι οι «νονοί» του νέου ονόματος που θα γίνονταν γνωστοί, ποικίλει και ποικίλει πολύ.

Charles «Pretty Boy» Floyd

 Charles «Pretty Boy» Floyd 

Ο «ομορφονιός» του ζοφερού κόσμου της Μαφίας, κατά κόσμον Charles Arthur Floyd, μισούσε το παρατσούκλι του, αν και οι πηγές δεν συμφωνούν πάντα για το πώς το είχε υποδεχτεί στη ζωή του. Σύμφωνα με αναφορές, το «Pretty Boy» του το είχαν κολλήσει οι ιερόδουλες, τις οποίες συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά, ενώ με βάση μια άλλη πηγή το παρατσούκλι του βγήκε από περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα στην πρώτη του ληστεία τράπεζας, όταν τον χαρακτήρισε ομορφόπαιδο δηλαδή. Ο ίδιος πάντως το σιχαινόταν και είχε βαλθεί να κλείσει τα στόματα όσων έκαναν το λάθος να τον αποκαλούν έτσι μπροστά του, με ουκ ολίγους γκάγκστερ να σκοτώνονται όταν τον χαιρετούσαν με το παρατσούκλι του. Και μάλιστα όταν τον γάζωσαν με σφαίρες, πριν κλείσει οριστικά τα μάτια του πρόλαβε να ψελλίσει στους φονιάδες που πανηγύριζαν ότι είχαν εξοντώσει τον «Pretty Boy»: «Είμαι ο Charles Arthur Floyd».

Charlie «Lucky» Luciano

 Charlie «Lucky» Luciano 

Ο διαβόητος Charlie Luciano πήρε το όνομα «Τυχερός» όταν γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας. Η μαχαιριά ξαστόχησε, αν και θα του άφηνε έκτοτε μόνιμη βλάβη στο μάτι. Πολλές ιστορίες κυκλοφορούν για το πώς τον μπαγλάρωσαν σε ένα αμάξι και τον βασάνισαν, με τους περισσότερους πάντως να συμφωνούν ότι οι βασανιστές του ήταν η οικογένεια ενός αστυνομικού, την κόρη του οποίου είχε ξελογιάσει ο Luciano. Όσο για τον ίδιο, χρησιμοποίησε την ιστορία για να αυξήσει τον θρύλο του στον υπόκοσμο, ισχυριζόμενος συχνά ότι ήταν το μόνο μέλος της Μαφίας που «πήγε βόλτα» και επέστρεψε ζωντανός.

Sam «Golf Bag» Hunt

 Sam «Golf Bag» Hunt 

Το να σου κολλήσουν το παρατσούκλι «Σάκος του Γκολφ» μόνο στην επικράτεια της Μαφίας μπορεί να ενσταλάξει φόβο, καθώς όλοι ήξεραν γιατί ο κακοποιός φιγούραρε τέτοιο ψευδώνυμο! Μέλος της συμμορίας του Καπόνε και αρχιεκτελεστής του, ο Sam Hunt έκρυβε τα εγκληματικά καλούδια του μέσα σε τσάντα του γκολφ, την οποία περιέφερε συνεχώς μαζί του. Αν έβλεπες τον μαφιόζο να έρχεται κατά πάνω σου με την τσαντούλα του στον ώμο και δεν ήσουν φίλος, συνεργάτης ή μέλος της φαμίλιας του, καλύτερα να το έβαζες στα πόδια.

Israel «Icepick Willie» Alderman

 Israel «Icepick Willie» Alderman 

Το ανατριχιαστικό παρατσούκλι «Παγοθραύστης» δεν αφήνει και πολλά στη φαντασία, καθώς όπως όλοι υποπτευόμαστε, η αγαπημένη μέθοδος εκτέλεσης του Alderman περιλάμβανε το μαχαίρι που θρυμματίζουμε τον πάγο. Ως ιδιοκτήτης παράνομου μπαρ στη Μινεάπολις κατά την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, ο διαβόητος μαφιόζος σκότωνε τα θύματά του μπήγοντας τον παγοθραύστη στο αυτί τους. Χρησιμοποιούσε μάλιστα τη γρήγορη αυτή τεχνική δημόσια, καθώς ήταν σίγουρος ότι οι αυτόπτες μάρτυρες θα έβλεπαν απλώς το θύμα να πέφτει στο πάτωμα, όπως και κάθε άλλος μεθυσμένος θαμώνας του μπαρ του. Κατόπιν έσερνε το πτώμα εκτός μαγαζιού, σαν να βοηθούσε τον φουκαρά τον μέθυσο, και ξεφορτωνόταν τη σορό του.

Vincent «Mad Dog» Coll

 Vincent «Mad Dog» Coll 

Κάποιος που στα σίγουρα δεν θα ήθελε κανείς να συναντήσει στη ζωή του, το «Τρελό Σκυλί» πήρε το παρατσούκλι του από την πλήρη περιφρόνηση που έδειχνε για την ανθρώπινη ζωή, περιλαμβανομένων και των παιδιών. Ήταν στις 28 Ιουλίου 1931 όταν ο Coll προσπάθησε αποτυχημένα να απαγάγει αντίπαλο κακοποιό, με το πιστολίδι που ακολούθησε να αφήνει ένα παιδί νεκρό και μερικά ακόμα βαριά τραυματισμένα. Αποτροπιασμένος από τη θηριωδία, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Jimmy Walker κόλλησε το παρατσούκλι στον παιδοκτόνο μαφιόζο, κάνοντας όλη την πόλη να τον ψάχνει. Αμοιβή 50.000 δολαρίων δόθηκε ως επικήρυξη, γεγονός που κατέληξε στο «γάζωμά» του την ώρα που βρισκόταν σε τηλεφωνικό θάλαμο το 1932.

Thomas «Butterfingers» Moran

 Thomas «Butterfingers» Moran 

Ο θρυλικός πορτοφολάς Thomas Moran ήταν τόσο ικανός στην αφαίρεση πορτοφολιών που μπορούσε να «γλιστρήσει τα δάχτυλά του μέσα και έξω από την τσέπη σαν αγνό βούτυρο»! Ο «Βουτυροδάχτυλος» ξάφρισε το πρώτο του πορτοφόλι το 1906 στο Σαν Φρανσίσκο και το τελευταίο του το 1970, σε ηλικία 78 ετών! Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατάφερε να υφαρπάξει περισσότερα από 50.000 πορτοφόλια, αν και πάντα έβλεπε ως αγκάθι το παρατσούκλι που του είχε κολλήσει ο Τύπος: «δεν θα συγχωρήσω ποτέ αυτό το εξυπνοπούλι τον δημοσιογράφο που μου κόλλησε το παρατσούκλι».

Lester «Baby Face» Nelson

 Lester «Baby Face» Nelson 

Νο 1 δημόσιος κίνδυνος κατά τη δεκαετία του ’30, ο Lester Joseph Gillis, γνωστός ως «Baby Face» Nelson, εξαιτίας του παιδικού του μούτρου, όχι μόνο δεν νοιαζόταν για τα παρατσούκλια που του κολλούσαν, αλλά έφτασε να αποκαλεί τον εαυτό του «Μεγάλο» George Nelson. Το πρόβλημα; Ήταν τοσοδούλης! Αλλά μανιακός από τους λίγους: «Εκεί που παράνομοι όπως ο Pretty Boy Floyd θα σκότωναν μόνο όταν τους στρίμωχναν στον τοίχο, ο Nelson έκανε παρακάμψεις στον δρόμο του για να σκοτώσει. Τόσο το λάτρευε», έλεγε ο Jay Robert Nash αποτυπώνοντας το στίγμα μιας εποχής. «Το αγγελικό του πρόσωπο δεν πρόδιδε ποτέ τη φονική του έφεση να σκοτώνει».

George «Machine Gun» Kelly

 George «Machine Gun» Kelly 

Ο George «Πολυβόλο» Kelly, ο διαβόητος κακούργος που συνήθιζε να βγάζει παρατσούκλια στους ανθρώπους γύρω του (αυτός έδωσε στους πράκτορες του FBI το ψευδώνυμο «G-men»!), πήρε το δικό του γκαγκστερικό ψευδώνυμο από τη γυναίκα του, Kathryn, η οποία τον ανάγκαζε να εξασκείται στο πολυβόλο που η ίδια του είχε αγοράσει ως δώρο! Η σύζυγος διαχειριζόταν έκτοτε τη δημόσια εικόνα του και κατάφερε να του χτίσει φήμη ζηλευτή στον υπόκοσμο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ το αυτόματο όπλο του με πρόθεση να σκοτώσει. Γι’ αυτό και δεν κατηγορήθηκε για φόνο, αλλά μπήκε στη φυλακή για φορολογικές ατασθαλίες. Και ήταν ακριβώς στο Αλκατράζ που θα έπαιρνε το δεύτερο παρατσούκλι του, το «Pop Gun Kelly», από το γεγονός ότι ήταν κρατούμενος-πρότυπο, με την εικόνα του να μην έχει τίποτα κοινό με το πορτρέτο του παρανοϊκά κακού που του είχε φιλοτεχνήσει τόσα χρόνια η σύζυγος.

Benjamin «Bugsy» Siegel

 Benjamin «Bugsy» Siegel 

Ο αμερικανός γκάγκστερ που έγινε ο κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη του Λας Βέγκας δεν αγάπησε ποτέ το ψευδώνυμό του, αν και κανείς δεν τολμούσε να τον φωνάξει έτσι κατά πρόσωπο. Ο Ben «Bugsy» Siegel τρελαινόταν όταν άκουγε να τον αποκαλούν με το παρατσούκλι του, ξέρετε από αυτές τις φονικές τρέλες. Ήταν στη δίκη του για τον φόνο του Harry «Big Greenie» Greenberg (για τον οποίο αθωώθηκε), όταν ο Τύπος ψάχνοντας το ύποπτο παρελθόν του άρχισε να τον αποκαλεί «Bugsy» (όρος που βασίζεται στον αργκό λέξη «bugs», που μεταφράζεται «τρελός», περιγράφοντας την παρανοϊκή συμπεριφορά του), κάτι που δεν του άρεσε βέβαια καθόλου.

 Al «Scarface» Capone

 Al «Scarface» Capone 

Ο διαβόητος «Σημαδεμένος» αρχικακούργος ήταν κάποτε μικρός και άσημος, δουλεύοντας ως μπράβος στον απατεώνα Frankie Yale. Ο Καπόνε έλαβε τα «παράσημα τιμής» του, τις ουλές δηλαδή που θα πυροδοτούσαν το ψευδώνυμο, όταν προσέβαλε μια γυναίκα όντας «πόρτα» σε διαβόητο νυχτερινό κέντρο του Μπρούκλιν. Οι προσβολές του Αλ δεν έμειναν χωρίς απάντηση και ο αδελφός της κοπέλας, άλλο καλόπαιδο αυτός, ο Frank Gallucio, του χάραξε 3 φορές το πρόσωπο με μαχαίρι. Έκτοτε, όταν φωτογραφιζόταν ο Καπόνε έκρυβε επιμελώς τη χαρακωμένη αριστερή πλευρά της φάτσας του, λέγοντας πως απέκτησε τις ουλές στον πόλεμο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υπηρετήσει μέρα στις ένοπλες δυνάμεις.

0 σχόλια :