Προστασία του περιβάλλοντος με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 Ετικέτες ,

Προστασία του περιβάλλοντος με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Στο πάρκο Mt. Diablo State Park, που βρίσκεται λίγο έξω από το Σαν Φρανσίσκο, λαμβάνει χώρα ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα.  

Το Mt. Diablo project έχει σχεδιαστεί από φυσιολάτρες που οργανώθηκαν στο δίκτυο Nerds for Nature και οι οποίοι προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον της περιοχής, η οποία τον περασμένο Σεπτέμβρη επλήγη από πυρκαγιές. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος Mt. Diablo έχει τοποθετηθεί στην περιοχή μια πινακίδα με μια ειδική εγκοπή, στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να προσαρμόσουν το κινητό τους τηλέφωνο και να τραβήξουν μια φωτογραφία, ανεβάζοντάς τη με το hashtag #morganfire01 στο Flickr, Twitter ή Instagram. 

Μόλις γίνει tag σε κάποια φωτογραφία, οι ερευνητές μπορούν να τη συγκρίνουν με μια πληθώρα time-lapse εικόνων που έχουν συγκεντρωθεί, και οι οποίες αποτυπώνουν τους ρυθμούς με τους οποίους αποκαθίσταται η βλάστηση στην περιοχή. 

Σύμφωνα δε, με άρθρο της Samantha Larson στην ιστοσελίδα grist.org, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να καθορίσουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των πυρκαγιών, οι οποίες λόγω της κλιματικής αλλαγής συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά.

«Βλέπουμε κάθε άνθρωπο με smartphone ως ένα πιθανό εθελοντή στο πρόγραμμα» ανέφερε ο ιδρυτής του δικτύου Nerds for Nature, Dan Rademacher. 

Το πρόγραμμα «αποκατάστασης από την πυρκαγιά» Mt. Diablo αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του πώς το διαδίκτυο και η τεχνολογία επιτρέπουν τη συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, η λεγόμενη «επιστήμη των πολιτών (citizen science) την τελευταία δεκαετία φαίνεται ότι αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.  

Η ένωση Citizen Science Association, που δημιουργήθηκε μόλις τον περασμένο Φλεβάρη μετρά ήδη περισσότερα από 1.400 μέλη. 

«Το πιο συναρπαστικό είναι ότι μεμονωμένα άτομα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από μόνοι τους περισσότερα πράγματα μέσα από εξερεύνηση, παρατηρήσεις και μετρήσεις στον περιβάλλοντα χώρο τους, ενώ ταυτόχρονα οι ειδικοί συλλέγουν χρήσιμα δεδομένα» πρόσθεσε η αντιπρόεδρος της ένωσης, Sandra Henderson. 

Το αν το πρόγραμμα Mt. Diablo καταφέρει τελικά να γεμίσει κάποιες σελίδες σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό δεν είναι βέβαιο, ωστόσο όσοι ενδιαφέρονται να δουν μερικές από τις φωτογραφίες που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο αυτού μπορούν να επισκεφτούν το παρακάτω λινκ: http://nerdsfornature.org/monitor-change/diablo.html

0 σχόλια :