Ζωντανά απολιθώματα: 15 ζώα που ζουν ακόμα

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014 Ετικέτες ,

Από μια άλλη εποχή

 


Ζωντανό απολίθωμα είναι ένας οργανισμός που έχει διατηρήσει την ίδια μορφή κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, έχει λίγους ή καθόλου ζωντανούς συγγενείς, και αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό επιζών είδος με καταγωγή από το πολύ μακρινό παρελθόν.

Πολλά ζωντανά απολιθώματα έχουν παράξενα, εκκεντρικά χαρακτηριστικά που τα κάνουν να φαίνονται περισσότερο σαν εξωγήινοι από οτιδήποτε άλλο σ'αυτόν τον κόσμο. Έχουν συχνά επιβίωσει από πολλές μαζικές εξαφανίσεις, και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια σπάνια ματιά στο πώς η ζωή στη Γη ήταν πολύ καιρό πριν.

Εδώ είναι 15 παραδείγματα από αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα. Μερικά είναι αναγνωρίσιμα, αλλά δεν μοιάζουν με τίποτα που έχετε ξαναδεί.
  

Aardvark

Ευρύτερα γνωστό για το ότι είναι το πρώτο σε οποιαδήποτε αλφαβητική λίστα της άγριας ζωής , ένα Aardvark είναι νυκτόβιο, και είναι το μόνο από το είδος Tubulidentata που ζει ακόμη.

Γενετικά, το ζώο μπορεί να θεωρηθεί ένα ζωντανό απολίθωμα εξαιτίας της αρχαίας διάταξη των χρωμοσωμάτων του. Τα Aardvarks είναι άριστοι εκσκαφείς, και αρκετά παραδόξως, οι ελέφαντες είναι ένας από τους στενότερους ζωντανούς συγγενείς τους (αν η σχέση τους είναι πολύ μακρινή)


Red panda

 Κάλεσμα από τα εύκρατα δάση των Ιμαλαΐων, αυτά τα αξιολάτρευτα πλάσματα είναι τα μόνα σωζόμενα μέλη της οικογένειας Ailuridae.

Παρά το όνομα τους , τα κόκκινα πάντα μόλις που σχετίζονται με το γιγάντιο πάντα. Αντιπροσωπεύουν μια γενεαλογία που είναι πιο σε αυτή της αρκούδας και των κουναβιών , της νυφίτσας και του ρακούν. Είναι πραγματικά από έναν κόσμο  τελείως δικό τους. 

 Η ταύτισή τους με το γιγαντιαίο πάντα  έχει να κάνει με τις παρόμοιες διαιτητικές συνήθειες  των δυο ζώων, η οποία περιλαμβάνει μπαμπού, αυτό όμως δεν ταυτίζεται με την  εξελικτική τους σχέση.


Tuatara

Μπορούν να μοιάζουν με σαύρες, αλλά τα     τουατάρα είναι στην πραγματικότητα μέρος μιας διαφορετικής τάξης που ονομάζεται Sphenodontia. Μόνο δύο είδη τουατάρα υπάρχουν σήμερα, και έχουν την ίδια μορφή με τους αρχαίους προγόνους τους , οι οποίοι έζησαν πριν  από 200 εκατομμύρια χρόνια. Αυτά τα ερπετά είναι πραγματικά προϊστορικά 

Υπάρχουν τουατάρα ζωντανά σήμερα που είναι πάνω από 100 ετών, και για τα οποία μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσαν να ζήσουν και άνω των 200 ετών.

Δυστυχώς, αυτά τα καταπληκτικά πλάσματα είναι σε κίνδυνο, και μπορεί να βρεθούν μόνο σε μικρά νησιά στα ανοικτά των ακτών της Νέας Ζηλανδίας.


Nautilus

Ο ναυτίλος αποτελεί το μόνο ζωντανό μέλος της υποκατηγορίας Ναυτιλοειδή. Οι ναυτίλοι  είναι κεφαλόποδα που διατηρούν ένα εξωτερικό περίβλημα σε αντίθεση με άλλων  μακρινών συγγενών τους, όπως το καλαμάρι και το χταπόδι.

Είναι όμορφα κοχύλια πουέχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες στο πέρασμα των αιώνων, επίσης είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά παραδείγματα λογαριθμικής σπείρας. 

Χάρη των κελυφών  τους, τα απολιθώματα των ναυτίλων είναι πιο εύκολο να βρεθούν από ό, τι άλλων κεφαλόποδων, γι' αυτό και οι κυνηγοί απολιθωμάτων  έχουν ανακαλύψει αρχαία όστρακα που χρονολογούνται τουλάχιστον στα 500 εκατομμύρια χρόνια.


Purple frog

Ανακαλύφθηκε μόλις το 2003, αυτό το ζωντανό απολίθωμα έχει περιγραφεί από τους ερευνητές ως ένα "φουσκωμένη ντόνατ με κοντόχοντρα πόδια και ένα μυτερό ρύγχος." Κοιτάζοντας αυτό το εύσωμο μοβ πλάσμα, είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με την εκτίμηση αυτή. Ακόμη πιο περίεργο είναι η  κραυγή του που μοιάζε με αυτή του κοτόπουλου.  

Αν και έχει βρεθεί στην Ινδία, οι πλησιέστεροι  συγγενείς του εν ζωή μπορούν  να βρεθούν μόνο στα νησιά των Σεϋχελλών, που σημαίνει ότι τα αυτά βατράχια υπάρχουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδία, τη Μαδαγασκάρη και οι Σεϋχέλλες συνδεόταν ως μια ενιαία μάζα γης.


Platypus

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των επιθέτων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να περιγράψει ένα πλατύπους. Έχουν ρύγχος σαν πάπια, και ένα τριχωτό σώμα σαν θηλαστικό. Γεννούν τα αυγά και είναι ένα από τα μοναδικά δηλητηριώδες θηλαστικά στον κόσμο. 

Ακόμη πιο παράξενο, έχουν 10 χρωμοσώματα καθορισμού φύλου σε αντίθεση με τα δύο (Χ και Υ), που έχουν τα άλλα θηλαστικά. Δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι είναι ο μοναδικός ζωντανός αντιπρόσωπος της οικογένειας Ornithorhynchidae.

Οι πλατύπους και echidas είναι ταμονα  θηλαστικά στη Γη που ωοτοκούν, αυτό τους καθιστά εξαιρετικά πολύτιμους για τη μελέτη της εξέλιξης των θηλαστικών. Απολιθώματα που μοιάζουν με πλατύπους χρονολογούνται τουλάχιστον 167 εκατομμύρια χρόνια πριν.


Mantis shrimp

Αν και το δείχνει το όνομά τους, οι γαρίδες αλογάκια της Παναγίας δεν είναι ούτε γαρίδες ούτε αλογάκια της Παναγίας . Συχνά έρχονται σε μια ποικιλία από πανέμορφα χρώματα και είναι γνωστά για τα ισχυρά νύχια τους, τα οποία μπορούν να σπάσουν  το γυαλί του ενυδρείου με ένα μόνο χτύπημα. 

Γνωστά για την νευρική διαθέσεις τους, γαρίδες αλογάκια της Παναγίας είναι άσχημα νέα για κάθε γαρίδα που κολυμπά , αλλά έχουν μια πιο ήπια πλευρά. Μερικές γαρίδες αλογάκια της Παναγίας σχηματίζουν μονογαμικό ζευγάρι και παραμένουν μαζί για χρονικό διάστημα 20 ετών. Επίσης  έχουν και απο πιο προηγμένα μάτια στο ζωικό βασίλειο.


Hagfish

Τα ζώα αυτά μπορεί να μοιάζουν με γλοιώδη χέλια, αλλά πολλοί ειδικοί δεν θεωρούν ότι είναι ψάρια. Στην πραγματικότητα, μερικοί επιστήμονες είναι διστακτικοί στο να τα κατατάξουν στα σπονδυλωτά, δεδομένου ότι είναι τα μόνα ζωντανά ζώα που έχουν κρανίο αλλά όχι σπονδυλική στήλη.

Μια περιγραφή που τους ταιριάζει είναι ότι είναι γλοιώδης. Στην πραγματικότητα, τα πετρόχελα εκκρίνουν μια κολλώδης βλέννα όταν απειλούνται, κα η οποία τα βοηθά να ξεφύγουν από τα αρπακτικά ζώα. 

Από εξελικτική άποψη, μπορούν να αναγνωρίζονται από απολιθώματα που χρονολογούνται 330 εκατομμύρια χρόνια πριν, και αντιπροσωπεύουν ένα κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ των σπονδυλωτών και ασπόνδυλων. 


Hoatzin

Αυτά τα περίεργης όψης, μεγέθους φασιανό πουλιά είναι αναμφισβήτητα από τα πιο πολυσυζητημένα, επειδή από το εξελικτικό δέντρο τους λείπουν πάρα πολλά κλαδιά. 

Είναι τα μόνα μέλη της οικογένειάς τους (Opisthocomidae), αν και μερικοί επιστήμονες τα τοποθετούν σε δική τους τάξη. Διατηρούν κάποια χαρακτηριστικά που δεν βρίσκονται σε άλλα πτηνά. Για παράδειγμα, ως νεοσσοί εξακολουθούν να διατηρούν τα νύχια στα άκρα των φτερών τους, που τα βοηθούν στην αναρρίχηση και την προσκόλληση στα δέντρα. 

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που ταιριάζουν στην εξελικτική εικόνα, είναι εκπληκτικά αρχαία ζώα. 


Koala

Αυτά τα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας είναι μια εικόνα της άγριας ​​ζωής σε όλη την υδρόγειο, με οικειότητα που επισκιάζει τη μοναδικότητά τους.

Αν και συχνά αναφέρονται ως αρκούδες, δεν είναι σχετικές με αυτές. Στην πραγματικότητα, είναι μέλη της οικογένειας Phascolarctidae. 

Καθώς είναι μαρσιποφόρα, μεταφέρουν τα μικρά τους σε μια σακούλα. Απολιθώματα των κοάλα είναι σπάνια, αλλά αυτά τα μαρσιποφόρα υπάρχουν για τουλάχιστον 20 εκατομμύρια χρόνια. Πίσω στο μακρινό παρελθόν είχαν  εξελιχθεί για να ζούν σε τροπικά δάση και όχι σε δάση ευκαλύπτου, όπου σήμερα διαμένουν. 


Pig-nosed turtle

Καθώς είναι το μόνο ζωντανό μέλος της οικογένειας Carettochelyidae, ο χοίρος με μύτη χελώνας είναι μοναδικό είδος και όχι μόνο λόγω του διακριτικού ρύγχους του. Αντίθετα με τις περισσότερες χελώνες του γλυκού νερού, αυτά τα ζώα έχουν πτερύγια που μοιάζουν περισσότερο με εκείνα των θαλάσσιων χελωνών, που τα καθιστά σχεδόν εξ ολοκλήρου υδρόβια. 

Είναι ενδιαφέρον, το 'οτι είναι παμφάγοι, και μάλιστα είναι γνωστό ότι τρώνε νεκρά καγκουρό ή  βοοειδή που καταλήγουν σε ρέματα και ποτάμια. 


Horseshoe crab

Παρά το όνομα τους, Horseshoe crab δεν είναι καθόλου καβούρια . Στην πραγματικότητα, δεν είναι καν καρκινοειδή, συνδέονται στενότερα με τα αραχνοειδή, όπως οι αράχνες παρα με οτιδήποτε άλλο.

Horseshoe crab υπάρχουν για περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια. Πραγματικά μοιάζουν με εξωγήινους έχουν ακόμη και μπλε αίμα. Τα Horseshoe crabs έχουν επίσης ένα μοναδικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μελετοντας το οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις για θεραπείες μεταξύ άλλων του καρκίνου και της μηνιγγίτιδας,.



Goblin shark

Αυτά τα τρομακτικά πλάσματα μοιάζουν περισσότερο με κάτι που θα πρέπει να βγαίνουμε από τη μήτρα ενός εξωγήινου παρα από οτιδήποτε άλλο από αυτόν τον κόσμο. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την αρχαίους καρχαρίες βαθέων υδάτων με ασυνήθιστο ρύγχος που είναι μεγαλύτερο από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο είδος καρχαρία. Μπορούν να αναπτυχθούν ως τα  11 πόδια μήκος . Το μόνο καλό νέο είναι ότι ποτέ δεν έχουν παρατηρηθεί στα επιφανειακά ύδατα, όπου οι άνθρωποι κολυμπούν.

 
Elephant shrew

Το κοινό όνομα τους δείχνει το αντίθετο, αλλά αυτά τα ζώα με την περίεργη μύτη δεν έχουν σχέση με τη μυγαλή . Αν και η ταξινομική κατάταξη τους συζητείται ακόμα, τα elephant shrews μοιράζονται μια σχέση με άλλα ζώα όπως τα aardvarks,τους  ελέφαντες, ακόμη και τα manatees. 






Crocodiles

Κανένα άλλο ζώο δεν αξίζει τον τίτλο του ζωντανου  των δεινόσαυρου, όπως ένας κροκόδειλος. Αυτά τα θηρία έχουν την ίδια μορφή του σώματος από τότε που οι δεινόσαυροι περπάτούσαν στη γη, επιζόντας απο μαζικές εξαφανίσεις που αφανίστηκαν σχεδόν όλους τους μαμούθ αδελφούς τους. 

Στην πραγματικότητα, είναι οι στενότεροι συγγενείς των πτηνών, και αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη αποκλίνουσα σύνδεση μεταξύ πτηνών και ερπετών.


πηγη http://www.mnn.com

0 σχόλια :